Oeps... Condoom vergeten. Wat moet je nu doen?
Hoe ontzettend belangrijk het is om een condoom te gebruiken hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Toch wordt er nog vaak onveilig gesekst. Condooms helpen soa’s voorkomen en beschermen tegen zwangerschappen. Hieronder lees je wat je moet doen na een onbeschermde vrijpartij.
Wat gebeurt er als je seks hebt zonder condoom?
Als je geen condoom gebruikt hebt tijdens de seks, is het mogelijk dat je besmet raakt met een soa. Dit geldt voor zowel orale als vaginale of anale seks. Als je zeker weet dat je partner geen soa heeft, kan je deze stap eventueel achterwege laten. Als vrouw kun je daarnaast ook zwanger worden van vrijen zonder anticonceptie. Belangrijk dus dat je je laat testen op soa’s en eventueel op een zwangerschap.
Waar kan ik me laten testen op een soa?
Mocht je vermoeden dat je een soa hebt, hebben wij hier een paar tips voor je. Check altijd eerst de symptomen. Dit kan vaak na een paar dagen of weken, omdat de meeste soa’s een incubatietijd hebben van 2 tot 3 weken. Tot die tijd zou een test een negatief resultaat kunnen geven, omdat de soa nog niet herkend wordt. Hierna kan je aan de hand van de symptomen opzoeken welke soa’s je kan hebben en mag je testen. Bestel een anonieme soatest via Condoomfabriek, neem contact op met de huisarts of breng een bezoekje aan de GGD. De GGD test gratis jongeren onder de 25 jaar en mensen die extra risico lopen op een soa.
Ben ik nu zwanger?
Als je als vrouw seks hebt gehad zonder condoom en je gebruikt geen andere anticonceptie, dan is er een kans dat je zwanger bent. Om een zwangerschap te voorkomen (niet afbreken) kan je als vrouw een morning-afterpil innemen. Deze is te koop bij bijna alle drogisterijen in Nederland of bij de apotheek. Er zitten aan de morning-afterpil wel een aantal waarschuwingen:- Als de eisprong al heeft plaatsgevonden, zal een morning-afterpil niet meer werken.
- De morning-afterpil moet je zo snel mogelijk slikken, het liefst binnen 12 uur en maximaal 5 dagen na de seks.
- Een morning-afterpil kan de hormoonhuishouding flink opschudden. De menstruatie zou gewoon je cyclus aan moeten houden. Je kan altijd na een gemiste menstruatie een zwangerschapstest doen voor de zekerheid. Ook bij meer of minder bloedverlies kan je contact opnemen met je huisarts.