Geschiedenis van het condoom

Al ruim 6000 jaar geleden kwamen onze voorvaderen op het idee om zichzelf te beschermen met een soort van condoom. De oude Egyptenaren hadden een soort van condoomachtig linnen zakje. De Grieken hadden zakjes gemaakt van geitenblazen, evenals de Romeinen. In Frankrijk zijn zelfs oude rotstekeningen van ongeveer 100 na Christus te vinden waarop een soort van condooms te zien zijn.

Condooms in de 15e en 16e eeuw

Hierna was het condoom een tijdlang verdwenen en werd herontdekt toen ergens in de 15e eeuw de ontdekking werd gedaan dat micro-organismen de verspreiders zijn van vele ziekten. Columbus nam in die tijd naast specerijen en edele metalen ook nieuwe ziektes mee door het veelvuldige intieme contact met de bevolking daar. Zo verspreide de Nederlandse, Spaanse, Franse, Portugese en Engelse zeevaarders de ziekte Syfilis. In die tijd nog een dodelijke ziekte. In de 16e eeuw bedacht de Italiaanse arts Girolama Fracastoro dat je jezelf kon beschermen tegen deze ziekte door iets om je penis te doen. Hij bedacht hiervoor een linnen zakje die in water gecombineerd met enkele kruiden gedrenkt moest worden. Volgens deze Italiaanse arts werkte zijn uitvinding erg goed. Onder zijn eigen onderzoek onder 1100 mannen werd bij geen enkele man de ziekte gevonden.

condooms materialen

Dit condoom was echter niet populair en dus werd het condoom door ontwikkeld. Er werden condooms gemaakt van schapendarm en visblaas. In de 18e eeuw kwamen er zelfs condooms die gemaakt werden van de blindedarm van kalveren, geiten en lammetjes. Dit werd dan gedroogd en ingewreven met olie. Het voordeel van deze condooms was dat ze meerdere keren gebruikt konden worden. Ze werden namelijk uitgewassen. Het nadeel was dat ze met een touwtje strak om de penis gebonden moesten worden om te voorkomen dat ze zouden afglijden.

elastische condooms

In de 19e eeuw vond er een revolutie plaats op condoomgebied. Er werd ontdenk dat rubber bewerkt kon worden. Dat proces heet vulkanisatie en kan daardoor onderworpen worden aan extreem hoge temperaturen. Nu konden er met behulp van een mal elastische condooms geproduceerd worden.

latex condoom

In 1930 werd er een nieuwe ontdekking gedaan wat de kwaliteit van het condoom nog betrouwbaarder heeft gemaakt. Latex werd ontdekt! Latex is het sap van de rubberboom wat voorheen verwerkt werd tot rubber. Nu ging men de latex direct gebruiken en viel het hele verwerkingsproces tot rubber weg. Het productieproces werd verkort. Een tweede voordeel is dat de latexcondooms ook nog eens langer houdbaar zijn dan rubbercondooms. De houdbaarheidsdatum schoot omhoog van 3 maanden naar 5 jaar!

condoom soorten

Het condoom is de loop der tijd dus flink geëvolueerd. Er zijn condooms met smaakjes gekomen, met vertragend glijmiddel, met stimulerende ribbels en noppen, extra sterke condooms, condooms met een kleinere en grotere maat, superdunne condooms en zelfs lichtgevende condooms (Glow in the Dark).