Chlamydia

Chlamydia is een SOA die veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze bacterie kan zoals de meeste SOA’s overgedragen worden door seksueel contact. Chlamydia is een erg gemene ziekte, omdat het vaak symptoomloos is. Dat betekent dat je de ziekte kunt hebben zonder dat je het door hebt. Daarom is het erg belangrijk dat je je regelmatig laat testen of een chlamydia zelftest doet als je met meerdere partners seksueel contact hebt gehad.

Omdat chlamydia zich zo snel verspreid, is het samen met aids de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening.
 

Symptomen

Chlamydia is symptoomloos voor ongeveer 70% van de vrouwen en 30% van de mannen. Symptomen die wel voor kunnen komen zijn een witte afscheiding uit de penis of vagina en pijn bij het plassen. Twee ernstige gevolgen van chlamydia op de lange termijn zijn blindheid en onvruchtbaarheid. Ter illustratie: chlamydia is mondiaal gezien de meest voorkomende oorzaak van blindheid.
 

Chlamydia erg gevaarlijk

Hoewel chlamydia voor veel vrouwen symptoomloos blijft, is het absoluut niet onschuldig! Ten eerste kun je nog steeds andere mensen besmetten. Maar ook voor jezelf blijft het gevaarlijk; als je gedurende lange tijd chlamydia in je lichaam hebt, kun je Pelvic Inflammatory Dissease (PID) krijgen. PID is een infectie die littekens kan veroorzaken aan de inwendige geslachtsorganen. Dit zorgt voor verschillende ernstige gevolgen zoals chronische pijn, verminderde vruchtbaarheid en grote complicaties bij zwangerschap. Daarom is het belangrijk bij elk vermoeden een test te doen.
 

Onderzoek

Uit een onderzoek uit 2008 blijkt dat 6,3 procent van de geteste personen onder de 20 jaar, besmet was met chlamydia.

Gelukkig kun je je goed beschermen tegen chlamydia. Als je seksuele partner geen SOA-test heeft ondergaan, is het verstandig altijd een condoom te gebruiken. Je weet niet met wie deze persoon nog meer naar bed is geweest en het zou dus mogelijk kunnen zijn dat hij of zij een ziekte heeft.

Chlamydia is te behandelen door je huisarts met antibiotica. Als je er op tijd bij bent, is het zelfs zeer goed te behandelen. Aarzel dan ook niet om hulp van de huisarts in te schakelen!